Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
nieuws en politiek

De zaak tegen Facebook

Robert Tolchin, advocaat in NYC: ‘Facebook helpt terroristen’

De in Brooklyn gevestigde advocaat Robert Tolchin daagt Facebook voor de rechter. Hij eist voor zijn cliënten tot een miljard dollar aan schadevergoeding omdat – zo redeneert hij – Facebook de terroristen van Hamas (en daaraan gelieerde partijen) heeft geholpen om onderling te communiceren en om mensen aan te zetten tot gewelddadige acties. De VS kent wetgeving waarin Amerikaanse slachtoffers van terreur partijen die terroristen hebben geholpen aansprakelijk kunnen stellen voor door hen geleden schade.

Deze zaak doet Tolchin samen met zijn Israëlische collega Nitsana Darshan-Leitner. De cliënten zijn Amerikaanse burgers (vijf families) die (indirect) het slachtoffer zijn geworden van Palestijnse terreur.

TPTV heeft het advocatenteam dat Facebook bijstaat benaderd voor een reactie. Die reactie is echter uitgebleven tot op het moment waarop deze post online ging.

Het is niet zo dat Facebook helemaal stilzit. Op 12 juli 2016 werd bijvoorbeeld nog het account van Ezzat al-Rishq gesloten. Deze man is lid van het Hamas Politburo. Hij protesteerde gelijk op Twitter en beschuldigde Facebook ervan de ‘bezetting’ door Israël van Palestijns land te steunen. Maar in de ogen van Tolchin ageert Facebook te laks en doet men vaak pas iets als er een klacht is binnengekomen, en ook dan nog niet altijd. Als een willekeurige gebruiker probeert kinderporno op Facebook te plaatsen, wordt die content direct verwijderd. Een dergelijk alertheid verwacht Tolchin ook van Facebook wanneer een post opruiende taal en/of het verheerlijken van geweld jegens Israëli beteft. Dergelijke posts kun je met geavanceerde software detecteren en zodoende gelijk offline houden, zo redeneert hij.

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.