Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
nieuws en politiek

Zuid-Afrikaanse Bruce Springsteen is 1/6 te gast bij Haagse talkshow in Dudok

TPTV interviewde singer-songwriter Steve Hofmeyr via Skype over zijn politieke strijd

Is er nog toekomst voor de Afrikaners in Zuid-Afrika? Dat is het onderwerp van een interview met de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Steve Hofmeyr. Hij gaat op 1 juni in Dudok te Den Haag in gesprek met PVV-Kamerlid Martin Bosma. De Afrikaners vormen een volk dat is voortgekomen uit Europeanen die zich vanaf 1652 vestigden in Zuid-Afrika. Hofmeyr vecht voor het behoud van de Afrikaner cultuur. Wekelijks vallen in Zuid-Afrika blanke boeren ten prooi aan hate crimes. Er zijn reeds duizenden boeren vermoord bij – wat wordt aangeduid als – ‘plaasmoorde’. 

Ten onrechte wordt de cultuur van de Afrikaners door velen in het Westen gelijkgesteld aan de ‘cultuur’ van het verwerpelijke apartheidsregime dat het land in de vorige eeuw decennialang heeft beheerst (1948-1990). De Afrikaner cultuur is echter lang voor dit racistische regime ontstaan. Voor het behoud van die rijke Afrikaner cultuur – nauw verwant aan ons Nederlands erfgoed – zet Hofmeyr zich in.

Zo zingt Hofmeyr ook bij zijn optredens steevast een oud Afrikaner lied uit 1921, Die Stem, dat echter (vanaf 1957) tijdens het apartheidsbewind als volkslied heeft gediend. Hofmeyr eist het recht op dit lied te zingen omdat het tot zijn cultuurgoed behoort, geen ode is aan de apartheid, maar een ode is aan zijn ‘geliefde’ Zuid-Afrika. Mandela heeft zelfs een deel van Die Stem (als derde couplet) in het nieuwe (huidige) volkslied laten opnemen. Dus ook Mandela vond deze hymne blijkbaar niet ‘verdacht’. Nochtans heeft het feit dat Hofmeyr ‘schaamteloos’ Die Stem zingt, steeds weer tot controverse geleid.

Over wat Hofmeyr drijft, over de vele dilemma’s en uitdagingen waarmee hij geconfronteerd wordt, zal hij 1 juni uitgebreid vertellen bij een bijeenkomst in Dudok, Den Haag. Voor meer info over dit event, klik hier. In bovenstaand Skype-gesprek neemt hij een voorschot op hetgeen die avond ter sprake zal komen.

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.