Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
nieuws en politiek

Ebru Umar moet vrijgelaten worden

Umar doet volgens eigen zeggen aan niet veel meer dan ‘gewoon een beetje stukjes schrijven’

Amsterdam, 2016. We stonden te roken voor debatcentrum De Balie, toen een klein vrouw met een hele grote wollen muts bij ons kwam staan. ‘Het is zo koud hier. Ik weet niet wat ik moet doen om het warm te krijgen!’ wist ze te melden. ‘Het verbaast mij dat je nog in Nederland bent, met dit weer. Overwinter je niet in Turkije?’ vroeg ik, de vrouw, waarin ik na lang turen en denken de columniste Ebru Umar had herkend. ‘Ik heb een huis in Turkije,’ vertelde ze. ‘Maar daar is geen kachel, dus ik blijf liever in Amsterdam.’

Ik realiseerde mij tijdens dit korte gesprek dat Ebru Umar niet weet hoe bekend ze in Nederland is. Natuurlijk weten wij dat ze een zomerhuis in de kustplaats Kusadasi heeft. Hoe geweldig de kapper in Kusadasi is. Dat het eten er goed smaakt. Ook al heeft Ebru Umar een reputatie als felle columniste, ze is ook een mens. Die het koud heeft. Die zich zorgen maakt over relaties. Die van lekker eten houdt.

Tijdens een tweegesprek met een van de meiden van Hallal op de zender Het Gesprek vatte ze haar leven zelf samen. ‘Mijn bestaan is ledig, gewoon een beetje stukjes schrijven, niet echt werken eigenlijk.’ In hetzelfde gesprek uit ze zich uitgesproken kritisch over de Islam.

Gisteren werd Ebru Umar door de Turkse politie gearresteerd, waarschijnlijk vanwege een kritische tweet over de Turkse president Erdogan en eerder vandaag is ze bij de rechter voorgeleid. Solidariteitsuitingen kun je kwijt onder de hashtag #Freeebru. Want nu is het belangrijkste dat Ebru Umar gewoon weer vrijgelaten wordt. Daar moet onze regering alles aan doen!

[foto Umar: Oscar/Wikipedia]

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.