Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
Boeken

Rechter beslist over lot verboden boek

auteur wil publicatie over oud-medewerker Militaire Inlichtingendienst en fotorolletje Srebrenica heruitgeven

De driedelige TPTV-reportage HET VERBODEN BOEK
Het volledige drieluik staat hieronder.
Aflevering 1: 2B A SPY
Aflevering 2: FOTOROLLETJE SREBRENICA
Aflevering 3: CENSUUR

Edwin Giltay beschrijft in zijn autobiografische publicatie De doofpotgeneraal een dame die hij op z’n werk, bij een callcenter, heeft ontmoet. Die vrouw had ook een betrekking bij de Militaire Inlichtingendienst (tegenwoordig MIVD). Ze deelde, volgens Giltay, met hem allerlei geheimen van de dienst, onder andere over het fameuze fotorolletje van Srebrenica. Dat zou niet verloren zijn gegaan in het lab, zoals de officiële lezing luidt. Deze ontboezemingen heeft Giltay opgeschreven en openbaar gemaakt. Maar mogen we Giltay geloven? Hij noemt zijn bron een spion. Ze werkte tenslotte bij de Militaire Inlichtingendienst, zo redeneert de auteur. De ‘spion’ was not amused en liet de rechter het boek verbieden. Ze is ook geen spion, benadrukt ze. En die statements van haar, die heeft Giltay uit zijn duim gezogen.
DoofpotgeneraalCVR01
Giltay was niet blij met het vonnis en ging in hoger beroep. Als hij nu wint, kan hij zijn boek weer terug op de markt brengen.
TPTV doet verslag van de zitting en interviewt betrokkenen in de driedelige reportage Het verboden boek.

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.