Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
Referendum

7000 Joden emigreerden in 2015 uit Oekraïne naar Israël

De in Donetsk geboren Jood Natan Sharansky beschrijft de exodus

‘Gevangen in een concentratiekamp van de Goelag, bereikte ik het hoogtepunt van mijn carrière. Dat niveau zal ik nooit meer bereiken. Ik word dus niet gemotiveerd door ambitie. Ik begon mijn gevecht door een vrije Jood te zijn, daarna voelde ik me sterk genoeg om voor andere Joden te vechten. Daarna vocht ik voor niet-Joden. Daarna werd het een proces. Ik kon niet stoppen. Ik werd gevangen genomen, niet omdat ik dat wilde. Ik werd een symbool, zonder dat ik het wilde. Nu ben ik een politicus, niet omdat ik het wil, maar omdat de strijd voortgezet moet worden.’

Dit zijn de laatste woorden uit het boek Fear no evil van de Israëlische politicus Natan Sharansky. Het boek beschrijft zijn tocht door de gevangenissen en concentratiekampen van de Sovjet-Unie. Sharansky’s enige misdrijf: ‘Hij wilde weg uit de Sovjet-Unie om zijn Joodse identiteit te kunnen beleven.’

Nauwelijks tot niet opgemerkt door de media, bezocht Sharansky, voormalig Sovjet-dissident, ex-minister in Israël en voorzitter van de Jewish Agency, Nederland. Op bezoek bij Christenen voor Israël in Nijkerk deed hij enkele opmerkelijke uitspraken over de betrokkenheid van Rusland bij de strijd in het Midden-Oosten. 

Volgens Sharansky bracht Israël in de Zesdaagse Oorlog niet alleen de Arabische staten een nederlaag toe, maar werd ook de Sovjet-Unie vernederd. Er waren zoveel wapens aan Syrië geleverd en toch won Israël. Pas daarna groeide de haat van de Sovjet-leiders tegen Israël. Hoewel de Joden van de Oekraïne in die tijd nauwelijks iets wisten van Israël, werden ze toch in toenemende mate gehaat, omdat Israël de oorlog van 1967 gewonnen had.  Ze begonnen in het geheim over hun eigen geschiedenis en over de staat Israël te lezen.

Aan de hand van een anekdote over een boekje met psalmen, dat hij in zijn cel bij zich had, beschrijft Sharansky, voor het orthodox-christelijke publiek, hoe hij altijd is blijven geloven in de vrijheid van hemzelf en het Joodse volk. ‘Al ging ik ook in een dal van de schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij.’ (Psalm 23:4) 

Van de inperkingen van de vrijheid van individuele burgers door de Sovjet-Unie, naar de bedreiging van vrijheid van meningsuiting van nu is een kleine stap. Sharansky draagt nog steeds de boodschap uit, dat je alleen persoonlijk vrijheid kan vinden als je jouw overtuiging uit blijft dragen.

[Vanaf 22 minuten in dit YouTube-filmpje beschrijft Sharansky de actuele situatie in Oost-Europa.]

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.