Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
Referendum

‘SP heeft geen boodschap aan veiligheid Oekraïne’

Roel van Duijn hekelt standpunt nee-kamp

Harry van Bommel en de SP beweren dat het voor Oekraïne ‘veel veiliger’ zal zijn om een ‘neutrale buitenpositie’ te kiezen, zonder associatieverdrag met Europa.

Een ongelofelijke vervalsing van de werkelijkheid. Want het land is  helemaal niet in staat tot een zelfstandige positie zonder steun vanuit het Westen. Sterker nog, als het aan Poetin ligt is Oekraïne ‘een kunstmatige staat’, die van nature een onderdeel van Rusland is. Daarom heeft Poetin de Krim bezet; houdt Poetin ook nu nog een groot aantal soldaten in de afgescheiden delen van de Donbass. Die afscheiding had natuurlijk nooit plaats kunnen vinden zonder de grootscheepse Russische militaire steun aan de separatistische leiders. Die Poetin overigens ook naar believen nu en dan vervangt door andere marionetten.

Oekraïne heeft in feite nu nog een wankele buitenpositie. Het is noch lid van de NATO, noch van de EU. Omdat het pogingen tot democratie in het werk stelt, is het alleen al daarom voor de dictator Poetin hoogst ongewenst dat het die ‘buitenpositie’ stand houdt. Want wanneer de democratie in Oekraïne lukt is dat een krachtige steun voor de democratische oppositie in Rusland zelf.

Aan al haar demagogie voegt de SP nu ook nog toe dat het Associatieverdrag alleen maar de ‘grote multinationals’ ten goede zal komen, omdat die daarmee een markt van 45 miljoen consumenten binnenhalen. Heeft de SP nooit gehoord van Gazprom? Of Rosatom? Deze Russische staatsbedrijven horen tot de grootste ter wereld en wat zij willen is niets anders dan het terugkrijgen van hun monopolies in Oekraïne. Zonder het Associatieverdrag strijken zij als haviken in Oekraïne neer en nemen het land via de macht van de gaskraan en het elektra in een houdgreep. Zouden multinationals die vanuit een dictatuur geleid worden echt te verkiezen zijn boven westerse multinationals, Harry?

Ben je SP’er, dan heb je reden te meer om vóór het Associatieverdrag te stemmen. Het bezorgt Oekraïne een relatief veilige buitenpositie. Besef dat je anders de mensen in de Oekraïne die naar democratische verhoudingen snakken volledig in de steek laat. Wees niet doof voor de noodkreet uit bovenstaand filmpje. Wees solidair met Oekraïne, gun dit volk de mensenrechten die wij zelf ook genieten.

[foto Roel van Duijn in archief: Michiel Wijnbergh]

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.