Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
nieuws en politiek

Mosuldam is tikkende tijdbom

overstroming van Bijbelse proporties dreigt

Zoals in bovenstaand item van het Iraanse PressTV wordt bericht, gaan Italiaanse arbeiders aan de slag met het wegwerken van het achterstallig onderhoud aan de Mosuldam, gelegen in het noorden van Irak. Maar deze opknapbeurt is een druppel op de gloeiende plaat. Er is heel wat meer nodig om een catastrofe te voorkomen.

Vorige week heeft zowel de Amerikaanse ambassade in Bagdad als het Iraakse regime een verklaring doen uitgaan dat de stabiliteit van de Mosuldam, vroeger de Saddamdam, zorgwekkend snel achteruitholt. Wanneer de dam barst, zal een veertien meter hoge muur van water een groot gebied overspoelen. Met als gevolg dat naar schatting een miljoen personen verdrinken en nog eens een vergelijkbaar aantal mensen of, volgens andere bronnen, zelfs een veelvoud daarvan van huis en haard wordt verdreven. Na een breuk bereikt de vloedgolf binnen vier uur de stad Mosul en zo’n drie dagen later is de watermassa bij Bagdad.

Onderstaand CNN-item dateert van de periode waarin IS de dam veroverde. Sindsdien wordt er door deskundigen gewaarschuwd voor een ramp die zich ieder moment kan voltrekken. Inmiddels hebben de Koerden de dam in handen. Daarmee is de toegang van westerse technici en bouwvakkers tot de dam – voor het moment – gewaarborgd. Al is het front met IS dichtbij, met alle gevaren van dien.

Volgens Nasrat Adamo, de ingenieur die vroeger de dam bestierde, tegenwoordig technisch consulant in Zweden, is het geen zaak van ‘of’ de dam barst maar – met de huidige koers – alleen van ‘wanneer’. De komende weken krijgt de dam in dit seizoen weer grotere hoeveelheden water te verwerken, zo argumenteert hij, en daarmee stijgt het risico op een breuk. (bron: The Guardian)

Het Italiaanse bedrijf Trevi heeft opdracht gekregen de klus te klaren. Maar onder andere de VS hebben er weinig fiducie in dat hiermee het naderend onheil is afgewend. Nasrat Adamo legt in The Guardian uit dat er te weinig personeel wordt ingezet om de dam adequaat te onderhouden en dat veel van de cruciale apparatuur de laatste jaren is gestolen.

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.