Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
kijk nou

Verkeersveiligheid neemt mogelijk af door berichtgeving over ‘langer oranje’

doet u maar of u niets heeft gehoord

Diverse media, waaronder het NOS Journaal, RTL Nieuws en RTV Drente (zie bijgaand filmpje), hebben recent bericht dat veel verkeerslichten in Nederland voortaan een halve seconde langer op oranje staan. Ter bevordering van de verkeersveiligheid, denk je dan. De ware reden: automobilisten kunnen niet altijd in de gegeven tijd, dat het licht op oranje staat, keurig voor de stopstreep tot stilstand komen. Die rijden dan toch door rood. In een land waar alles goed geregeld is en examencriteria worden aangepast wanneer té weinig leerlingen slagen, grijpen we dan in. We laten de lichten voortaan even wat langer op oranje en brengen zo het aantal keren dat door rood wordt gereden terug. Zijn we weer allemaal formidabele chauffeurs, de échte wegpiraten, die niet wíllen deugen, daargelaten.

Nu deze aanpassing in de richtlijnen voor verkeerslichtafstellers een publiciteitsgolf heeft getriggered is het denkbaar dat de verkeersveiligheid juist afneemt. Als je tout Nederland vertelt dat de lichten vanaf nu wat langer op oranje staan, zal een deel van de weggebruikers mogelijk denken: voortaan kan ik met een extra peut gas bij oranje nog wel even ’t licht halen. Met als gevolg: meer brokken dan voorheen.

Dé grote man in verkeerslichtenland is Emile Oostenbrink. Hij is projectleider bij de club (CROW) die het handboek uitgeeft met alle richtlijnen voor de mannen (m/v) die overal in ’t land de verkeerslichten afstellen. Bovenstaande speculaties wil hij zich niet aan branden. Zo’n vaart zal het niet lopen, redeneert hij. ‘Ik heb er geen harde cijfers van,’ zegt Oostenbrink tegent TPTV, ‘maar ik verwacht niet dat de recente publiciteit er toe leidt dat nu meer mensen bij oranje het er nog even op wagen. Misschien denken sommigen dat ze nu wat meer tijd hebben. Maar dat beetje meer tijd is marginaal: een halve seconde. Dat merk je als automobilist niet, zo blijkt uit onderzoek. Als er al enig effect is zal dat van tijdelijk aard zijn.’

Voorlopig weten we niet wat de impact is van dit soort ‘gevaarlijke’ berichten in de media. Doet u maar gewoon of u niets heeft gehoord. Dat is waarschijnlijk toch het veiligst.

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.