Het videoplatform bij ThePostOnline
RVPP
 
avatar
     
cultuur

Mega Barbie-tentoonstelling in Parijs

prestigieus museum op camp-tour

Van 10 maart tot 18 september zal dit jaar in Parijs in het prestigieuze Musée des Arts Décoratifs, vlak naast het Louvre, een grote Barbie-tentoonstelling worden gehouden.

De eerste Barbie werd op 9 maart 1959 op de markt gebracht. Sinds haar geboorte is de dame nauwelijks echt ouder geworden, maar ze heeft wel diverse gedaantewisselingen ondergaan. Al heeft ze bijvoorbeeld haar gewicht prachtig op peil gehouden: 49 kilo (gemeten op haar eigen poppenweegschaal).

Het is voor het eerst dat het ‘eeuwige meisje’ in een Frans museum in het zonnetje wordt gezet. En dat is niet verwonderlijk. Tenslotte hebben onder andere tientallen beroemde couturiers collecties voor haar ontworpen, van Dior tot Armani en van Vera Wang tot Versace.

De ‘pop’ is meer dan een onbenullig speeltje. Barbie weerspiegelt de moraal van een tijdperk. Voor alles belichaamt ze de American way of life. Menig debat is gevoerd over de vooroordelen die haar postuur zou bevestigen over het voorkomen van de ideale vrouw. Naar het oordeel van bezorgde psychologen en andere ogen heel frustrerend voor meisjes die er niet als Barbie uitzien. En dat zijn er nogal wat.

Voor het samenstellen van deze hommage aan Miss Barbie – want zo mag je het wel noemen – is men diep in de archieven van Mattel gedoken. Mattel is het bedrijf dat haar heeft geschapen. In Parijs, in Frankrijk, ontaardt zo’n presentatie gelukkig niet in politiek correct gekrakeel en post-feministisch geklaag. Al zal op de tentoonstelling wel ruimte zijn voor kritiek. Tenslotte is Barbie geen engel, het meisje heeft al decennialang verkering (met Ken). Een fatsoenlijke vrouw was inmiddels wel getrouwd geweest. Dus Barbie is een oude vrijster of toch op z’n minst een vrijgevochten vrouw, en daarmee niet voor iedereen een rolmodel. Dat ze nu – of all places – in het liberale Parijs wordt geëerd is ook in dat licht uitermate gepast.

 
 
 
 
 
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.